Legyél naprakész

Válaszd ki milyen hírekről szeretnél értesülni

Üzleti hírek

Külföldi áfa visszaigénylés 2024

Külföldi áfa visszaigénylés 2024

2024. június 11. kedd

A hazai vállalkozásoknak, amelyek az EU egy másik tagországában vásároltak termékeket vagy igénybe vettek szolgáltatásokat anélkül, hogy ott adóköteles tevékenységet folytatnának, szeptember 30-ig kell kérvényezniük az áfa-visszaigénylésüket. Ebben az évben különös figyelmet kell fordítaniuk a visszatérítési eljárás enyhe módosulásaira is.

 

Mikor lehet visszaigényelni?

Amennyiben egy magyarországi adózó az EU egy más tagállamában vásárol terméket vagy vesz igénybe szolgáltatást, ahol nem folytat adóköteles tevékenységet és ezen beszerzések során az adott ország áfáját meg kell fizetnie, akkor lehetősége van a számlán szereplő áfa összegének visszaigénylésére anélkül, hogy az adott országban regisztrálnia kellene, adószámot kellene igényelnie vagy helyi adótanácsadót kellene felkérnie.

 

Mi a menete?

A magyarországi adózók az ELEKAFA űrlap kitöltésével és benyújtásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál gyakorolhatják az EU-s áfa-visszatérítési jogukat. A kérelem beadása után a magyar hatóságok lépnek kapcsolatba a külföldi adóhatósággal a folyamat érdekében.

Bár a visszatérítési kérelem beadásának határideje, a visszatérítési időszakot követő év szeptember 30-a messzinek tűnhet, fontos, hogy időben kezdjék el a folyamatot.

 

2024-es változás

2024 április 1-jétől a magyar adófizetőknek, akik az EU más tagállamaiban fizetett áfát szeretnék visszaigényelni, a 24ELEKAFA formanyomtatványt kell használniuk, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulnak. Ez a dokumentum szükséges a 2023-as és 2024-es évek áfa-visszatérítési igényeihez egyaránt, függetlenül attól, hogy melyik év áfájának visszaigénylését, módosítását vagy kiigazítását kérik. Ez eltér a korábbi gyakorlattól, amikor a NAV minden évhez külön nyomtatványt bocsátott ki.

 

Kik igényelhetik vissza?

A külföldi áfa-visszaigénylési lehetőség általában az alábbi termékkörökre terjed ki:

   - Üzemanyag
   - Autópályadíjak és úthasználati díjak, amelyek főként a logisztikai szektorban jelentősek
   - Közlekedési eszközök bérbeadása
   - Utazási költségek, például taxiköltség
   - Szállodai szolgáltatások
   - Belépőjegyek vásárokra és kiállításokra
   - Reprezentációs költségek

Az EU-s és egyes nem EU-s országokban, mint például Szerbia, Törökország, Svájc, Liechtenstein, Norvégia és az Egyesült Királyság, a vállalkozások számára lehetőség nyílik arra, hogy visszaigényeljék az általuk fizetett áfát bizonyos termékekre és szolgáltatásokra. Ezek közé tartoznak például az üzemanyagok, szállítási költségek, szállodai szolgáltatások és egyéb, az üzleti tevékenység során felmerülő költségek. Az áfa-visszatérítési eljárás bár első pillantásra egyszerűnek tűnhet, számos adminisztratív lépést és előírást tartalmaz, amelyeket gondosan kell követni. Ezenfelül fontos tudni, hogy egy adott időszakra és országra csak egyetlen visszatérítési kérelmet lehet benyújtani.

A visszatérítési kérelem során figyelembe kell venni az adott ország áfa-szabályait, mivel ezek jelentősen eltérhetnek. Például bizonyos országokban csak meghatározott termékek vagy szolgáltatások után igényelhető vissza az áfa, vagy lehetnek olyan speciális követelmények, amelyek befolyásolják a visszatérítés mértékét vagy annak lehetőségét. Ezért ajánlott alaposan tájékozódni a célország áfa-visszatérítési rendszeréről és szükség esetén szakértői segítséget igénybe venni a folyamat során.

Kérj értesítést az új blogcikkekről