Legyél naprakész

Válaszd ki milyen hírekről szeretnél értesülni

Üzleti hírek

Karácsonyi ajándékok, céges rendezvények adózása

Karácsonyi ajándékok, céges rendezvények adózása

2019. december 16. hétfő
Olvasási idő: 5 perc

Decemberben számos cég, munkahely szervez munkatársai, ügyfelei számára ünnepi összejövetelt, évzáró közösségi programot, ahol a résztvevőket ingyenesen megvendégeli, gyakran ajándékban is részesíti.
Nézzük milyen szja-előírásokra kell figyelemmel lennünk ezek során?

Kiindulásként tisztáznunk kell két fogalmat: mit tekint a törvény reprezentációnak és mit üzleti ajándéknak.

Reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.).
Az előzőek nem minősülnek reprezentációnak, ha a juttatásra vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai, illetve hitéleti program és a szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

Üzleti ajándék: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány).

Évvégi eredményértékelő összejövetel adózása

Ha a rendezvény kötelező részvétellel kizárólag a cég, szervezet (kifizető) éves munkájának, a munkatársak teljesítményének értékelésére, a további feladatok ismertetésére irányul, a felmerült szervezési, tárgyi költségek a résztvevő magánszemélyek számára nem jelentenek adókötelezettséget.
Az ilyen rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.), valamint a rendezvény keretében nyújtott vendéglátás (étel, ital) kifizető által viselt költsége tekintetében
- a szervezők és kötelezően résztvevők (például munkavállalók, a kifizető tevékenységében más közreműködők) esetében a hivatali, üzleti utazásra vonatkozó szabályok irányadók;
- a meghívottak (pl. üzleti, szakmai partnerek) esetében a juttatás értéke reprezentációnak minősül, amely után a kifizetőt terheli adókötelezettség. Adómérték: 38,35%.

Egyházi ünnepekhez kapcsolódó esemény adózása

Idetartozik különösen a céges karácsonyi parti valamint az egyházi keretekben rendezett agapé-, hanuka parti. Az ilyen események alkalmával nyújtott ingyenes, vagy kedvezményes vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) szintén reprezentációnak minősül, amely után a kifizetőt terheli adókötelezettség. Adómérték 38,35%.

Egyéb lakossági rendezvények adózása

Az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.35. pontja szerint adómentes a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, az egyesület, az alapítvány, a közalapítvány, az egyházi jogi személy által a lakosság, a közösség széles körét érintő (nem zártkörű), azonos részvételi feltételekkel szervezett kulturális, hagyományőrző, sport, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint – legfeljebb a rendezvény összes
költségének 10 százalékáig terjedő együttes értékben – résztvevőnként azonos értékű ajándék, továbbá az ilyen rendezvényeken ingyenesen közreműködők részére biztosított étkezési szolgáltatás

Forrás: Adózóna

Kérj értesítést az új blogcikkekről