Legyél naprakész

Válaszd ki milyen hírekről szeretnél értesülni

Üzleti hírek

13 éve kerekítünk

13 éve kerekítünk

2021. március 01. hétfő
Olvasási idő: 5 perc

Egy korszak ért véget 13 évvel ezelőtt 2008. március 1-én.

A jegybank költséghatékonysági megfontolásból ezen a napon vonta ki a forgalomból az 1 és 2 Ft-os pénzérméket. Több mint hatvan éven keresztül, a forint 1946-os bevezetésétől egészen addig folyamatosan forgalomban volt Magyarországon az 1 és 2 forintos érme, amely az évtizedek során többször is megújult. Az MNB azzal indokolta a történelmi lépést, hogy a kis értékű érmék nem vettek részt aktívan a készpénzforgalomban.

A visszajáróként használt 1 és 2 forintos „egyszer használatossá" vált. A jegybanki pénzverdéből kikerülve az első fizetési tranzakciót követően túlnyomó részük pénztárcákban, otthoni vagy adományi perselyekben gyűlt, de sok elveszett és elkallódott. A kivonásról szóló végső döntés meghozatalában nagy szerepet játszott az is, hogy az érmék gyártási költsége 5-6-szorosa volt a névértéküknek.

A lakosságnál maradt érméket a kivonástól számított öt évig, 2013 márciusáig vették vissza. A jegybank közleménye szerint a forgalomba került pénzérmék csupán töredékét váltották be ez idő alatt. Akkoriban több jótékonysági szervezet is hirdetett pénzgyűjtést az otthon őrzött 1 és 2 forintosokra koncentrálva. A felhívásra szívesen adakoztak az emberek és összességében több millió forint gyűlt össze ezen kiscímletű pénzérmékből.

A kerekítés szabályairól a 2008. évi III. törvény rendelkezik.
Az új szabályok szerint a forintban, készpénzzel - bankjegy vagy érme átadásával - történő fizetés esetén, ha a fizetendő végösszeg nem 5 forintra vagy annak többszörösére végződik, akkor az alábbiakban meghatározott kerekítési szabály alapján kell a fizetendő összeget megállapítani és kiegyenlíteni.
a 0,01 forinttól 2,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 0;
a 2,50 forinttól 4,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 5;
az 5,01 forinttól 7,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 5;
a 7,50 forinttól 9,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 0;
forintra végződő összegre kell kerekíteni.
A kerekítési különbözetek összege egyéb bevétel vagy ráfordítás jogcímén számolható el, melyről a vállalkozásoknak a készpénzkezelési szabályzatukban kell rendelkezniük. A kerekítési különbözet az általános forgalmi adónak nem képezi alapját.

Kérj értesítést az új blogcikkekről