Legyél naprakész

Válaszd ki milyen hírekről szeretnél értesülni

Üzleti hírek

KATA helyett átalányadó 2022-től?

KATA helyett átalányadó 2022-től?

2021. augusztus 10. kedd

Az átalányadózása már idén is alternatív lehetőség volt azok számára, akiket a 2021-es KATA változások negatívan érintettek. A 2022-től várható szabályok pedig tovább növelik ennek az adózási formának a vonzerejét. A benyújtott törvényjavaslat számos ponton módosítja a korábban sok szempontból bonyolult és kedvezőtlen egyszerűsített adózási módot.

Míg a KATA estében fix havi adót fizetünk, az egyéni vállalkozók átalányadózása esetén a ténylegesen befolyt bevételeink képeznek jövedelmet, illetve járulék alapot is. Az adó alapját a vállalkozásunk bevételéből egy vélelmezett költséghányaddal számolt jövedelem képezi (ráadásul a költségeket nem szükséges számlával igazolnunk). Többféle költséghányad létezik. Azt, hogy melyiket kell alkalmazni, a vállalkozásunk tevékenysége dönti el.

Az általános költséghányad 40%. Ezt a költséghányadot alkalmazza pl. az informatikus, tervező vagy oktató. Más tevékenységek esetében (pl. számítógép javítás, közúti árufuvarozás, fényképészet, taxizás, építőipari szolgáltatások stb.) a 80%, vagy kiskereskedelmi tevékenység esetén a 90%-os költséghányad alkalmazandó.

Átalányadózás egyszerűsítése 2022. január 1-től

- megszűnik a korábbi 4+4 költséghányad kulcs alkalmazása, helyette már csak a fent említett 3 költséghányad kulcs marad

- bevezetésre kerül egy mentesített jövedelemrész, azaz az éves minimálbér felét el nem érő jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, amely egyúttal tb-járulék és szociális hozzájárulási adó tekintetében is adómentessé válik: 2022. január 1-től 200.000 forintos minimálbér esetén ez 200 000x12/2 = 1.200.000 ft

- a jelenlegi 15 milliós bevételi határ helyett 40 és 80%-os költséghányad esetén az éves minimálbér 10-szeresét elérő bevételig (a jelenlegi minimálbérrel számolva 20 088 000 ft-ig) kereskedelmi tevékenység esetén pedig 100.440.000 ft-ig lehet majd választani ezt az adózási formát.

- mentesítő szabály értelmében 40%-os költséghányad esetén tehát 1 674 000 ft, 80%-os költséghányad esetén 5 022 000 ft, 90 %-os költséghányadnál pedig 10 044 000 ft bevételig nem kell SZJA-t fizetni, amennyiben kizárólag a törvényben felsorolt tevékenységeket végzi a vállalkozás

Fontos kiemelni, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó bármely személyi jövedelemadóalap kedvezményre (pl. családi kedvezmény, súlyos fogyatékossági kedvezmény, első házasok kedvezménye, négygyerekes anyák kedvezménye, 2022-től a 25 év alattiak kedvezménye) jogosult, úgy az adó (bizonyos esetben a járulék) kötelezettség ezek igénybevételével tovább csökkenthető.

Az átalányadózó bevallási kötelezettségeiben változást a törvényjavaslat nem tartalmaz, így egyszerűsítésre e téren nem számíthatunk. Fontos, hogy a KATA-val ellentétben, a havi adó- és járulék nem automatikusan kerül előírásra az adóhatóság részéről. Az általunk - vagy javasolt inkább könyvelőnk - által elkészített és beküldött havi/éves/negyedéves bevallások alapján fog megjelenni a nav oldalán az adófizetési kötelezettségünk. Tehát míg a KATA esetén elég volt átutalni a havi tételes adót a költségvetési számlaszámra, az átalányadó esetén a havi és éves bevallásokban megállapított összegeket fogjuk minden hónapban megfizetni.

Az átalányadó mindenekelőtt legkisebbeknek jelent majd alternatívát 2022-től. Az átalányadózásra való átállás nem jár sok munkával és a működési adminisztráció sem számottevő - bár a KATA-nál több a feladat. Céges megrendelő szempontjából lényeges, hogy valamennyi adó az egyéni vállalkozó oldalán merül fel az elért bevételtől függetlenül, a kifizetői oldalon – a KATA-val ellentétben – nem jelentkezik adófizetési kötelezettség.

Kiknek jó az átalányadó?

- azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek magasabbak a költségeik és nem akarnak számlákkal bajlódni,
- azoknak, akik SZJA-kedvezményre jogosultak,
- mellékállásban, egyetem és nyugdíj mellett is előnyös megoldás lehet.

Miért lehet jó választás az átalányadózás?

- az adómentes jövedelemrész miatt, ami bizonyos esetekben járulékmentes is,
- viszonylag egyszerű adminisztráció,
- megfelelő szerződéses háttér esetén alacsonyabb a munkaviszonnyá történő átminősítés kockázata, mint a KATA-nál,
- 2022-től magasabb bevételi limitekig választható, mint idén.

Példák és részletes összehasonlítás az augusztusi Komjáthy Könyvelés Magazin-ban

Kérj értesítést az új blogcikkekről